+31 (0)6 - 15 87 33 04
info@bennema-vastgoed.nl

29 maart 2016 | Een blauwdruk

De aanpak binnen onze sector verandert. Roepen dat wie nu niet aanhaakt over 10 jaar niet meer bestaat is gemakkelijker gezegd dan aangetoond. Maar waar gaat het dan om? Wat heeft dit voor gevolgen voor onze dagelijkse praktijk? Hieronder een poging om wat overzicht te scheppen. Een blauwdruk, vooral gericht op de praktijk.

Stenen stapelen.
Iets nieuws creëren zit ons in het bloed. Want door te (ver)bouwen maak je wat nieuws. Daar zijn we trots op. Vraag is alleen of we dit wel op een handige manier aanpakken. Waarom geven we geen echte garanties af op de goede werking van onze gebouwen? Onze klanten vragen toch om garanties voor gebruiksgemak, prestaties en toekomstbestendigheid? Waarom zijn in onze sector de werelden van ontwerpen, bouwen, financieren en beheren nog steeds onderling gescheiden? Dat hebben we zelf bedacht, maar de bewoners en gebruikers hebben er nooit om gevraagd. Die willen alleen maar comfortabel, tegen een scherpe prijs en verantwoord gehuisvest worden. Ja, juist verantwoord, want we gaan er niet meer voor om alleen maar te verbruiken. Dus als je dat weet, waarom richt je dan je organisatie niet in naar dit idee. Begin gewoon klein, experimenteer op kleine schaal, dan gaat de rest vanzelf mee.

Techniek dient de mens.
Het is fantastisch wat we allemaal al kunnen. Energie opwekkende gebouwen, gebouwbesturing op afstand, automatisch inzicht in gebruik met een koppeling aan bijvoorbeeld de inzet van schoonmaakdiensten. Maar ook: meer prefabricage, 3D ontwerpen en beheren, plotten op de bouwplaats. Want dan hebben we het nog niet eens gehad over koppeling van vraag en aanbod via het web, of middels big-data analyses scherpere vraaganalyses maken, enzovoort, enzovoort. Hoe kom je hier uit, want voor je het weet hebben we een nieuwe verkokering van onze opgave ingericht. Heb dan nu vooral niet het gevoel dat je dit allemaal zelf moet kunnen. Samenwerken en delen is dan het motto en dan ben je inderdaad afhankelijk van elkaar. Maar dat geeft niet want niemand kan en wil meer alleen verder. Dat laten we nu eens en voor altijd achter ons. En het mooie is dat ook onze klanten er zo over denken. Samen energie opwekken of kennis delen aan de lunchtafel met andere bedrijven brengt ook hen samen verder. Dus richt ook je organisatie hierop in. Door er open voor te staan gaat het vanzelf groeien. Want in één keer lukt niet en is ook niet noodzakelijk.

Plezier in het werk.
Eigen verantwoordelijkheid geeft ruimte voor ontplooiing. Het zal meer plezier in het werk en een hogere productiviteit opleveren. Zorg ervoor dat die ruimte dan ook daadwerkelijk ontstaat. Geef die verantwoordelijkheid voor een project aan je medewerkers. Je zal versteld staan van de resultaten. Dat betekent niet dat de zaak daarmee volkomen stuurloos is geworden. Je geeft kaders mee en bespreekt de voortgang in een open dialoog. Open, want ook je medewerkers voelen nu verantwoordelijkheid voor het bedrijf en hebben een waardevolle bijdrage aan het geheel. Dus de koers kan halverwege zomaar wijzigen, als dit maar richting geeft aan een verbeterd resultaat. Een verbeterd resultaat, niet alleen maar in financiële zin, maar ook uitmondend in maximaal betrokken medewerkers.

Tenslotte.
Het zijn maar overwegingen. Maar wel de belangrijkste ontwikkelingen die op dit moment binnen onze sector spelen. Meedoen is nu het motto. Sorteer voor op de toekomst. Begin klein, voel de mogelijkheden, maar doe vooral mee.

Leave A Comment